Wilt u Australië en Nieuw-Zeeland echt ontdekken? Huur dan een auto en rijd de mooiste routes. Terwijl u door de uitgestrekte vlaktes van het ene uitzicht naar het andere rijdt, af en toe even moet stoppen voor een voorbij springende kangoeroe of kudde schapen, krijgt u soms het gevoel helemaal alleen op de wereld te zijn. Wat zou het dan zonde zijn als u tijdens het autorijden een aanrijding of boete krijgt, omdat u niet op de hoogte bent van de verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland. Daarom zetten wij deze voor u op een rij.
Verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland
Autorijden in Australië en Nieuw-Zeeland is niet moeilijk als u van te voren de verkeersregels doorneemt. Hieronder vindt u de belangrijkste verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland die anders zijn dan in Nederland.
Internationaal rijbewijs
Om te beginnen heeft u, naast uw Nederlands rijbewijs, een internationaal rijbewijs nodig om in Australië en Nieuw-Zeeland te mogen autorijden. Deze kunt u in een van de ANWB-winkels kopen.
Links rijden
In Australië en Nieuw-Zeeland moet u links rijden. Waar u in Nederland links inhaalt, doet u dat in Australië en Nieuw-Zeeland rechts. Op wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting en met een maximumsnelheid niet hoger dan 80 kilometer per uur is het ook toegestaan om links in te halen. Links rijden betekent dus ook links de rotonde op rijden!
Voorrang verlenen
‘Give way to right’. Net als in Nederland heeft rechts voorrang in Australië en Nieuw-Zeeland. Op een T-kruising heeft niet alleen rechts, maar ook links voorrang als het voertuig op de doorgaande weg rijdt. Voor alle kruispunten in Nieuw-Zeeland geldt, slaat u af naar links of rechts dan moet u voorrang verlenen aan alle bestuurders die rechtdoor gaan. Daarbij maakt het niet uit of de bestuurder van links of rechts komt.
Voorkom boetes
U bent het vast niet van plan, maar rijden onder invloed van alcohol en drugs is ten strengste verboden. Vooral in Australië is dit een probleem en de regering probeert dit drastisch te veranderen door vele controles en hoge boetes. Dan nog drie andere verkeersregels in Australië en Nieuw-Zeeland om een boete te voorkomen:
- Net als in Nederland is het verplicht veiligheidsgordels om te doen. Reist u met kleine kinderen? Dan kunt u bij de maatschappij van de huurauto een kinderzitje huren, zodat ook zij veilig van de omgeving genieten.
- Rijden en tegelijkertijd mobiel bellen is ook in Australië en Nieuw-Zeeland verboden. In Australië mag u zelfs niet handsfree bellen.
- Zelfs als er parkeervakken zijn mag u niet parkeren aan de rechterkant van de weg, dus tegen de rijrichting in. Bij een straat met eenrichtingsverkeer mag dat wel.
Kom een stap dichterbij uw droomreis
Er is meer mogelijk dan u denkt!
Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.Openbaar vervoer
Trams, treinen en bussen in Australië en Nieuw-Zeeland brengen natuurlijk ook verkeersregels met zich mee. Zo moet u een tram voorrang verlenen en mag u trams alleen links inhalen als er geen passagiers instappen of uitstappen. Een bus hoeft u alleen voorrang te geven al deze wegrijdt bij een halte en een vierkant bord heeft met daarop een groene bus, rode auto en de tekst ‘give way’. Vooral voor de treinen in Nieuw-Zeeland is het belangrijk om het volgende in uw achterhoofd te houden. Slechts de helft van de 1.500 spoorwegovergangen in Nieuw-Zeeland heeft automatische waarschuwingslichten. Wanneer deze rode lichten gaan knipperen stop u natuurlijk om pas weer verder te rijden als de lichten niet meer knipperen. Andere spoorwegovergangen hebben alleen een ‘Railway Crossing’ verkeersbord. Als u zo’n verkeersbord ziet, stopt u en kijkt u goed of er geen trein aankomt voordat u doorrijdt.
Speciale verkeersregels voor Nieuw-Zeeland
Tijdens het autorijden in Nieuw-Zeeland zult u merken dat de wegen een stuk smaller zijn en meer bochten hebben dan in Nederland. Hierdoor zijn de reistijden tussen de locaties vaak langer dan de kaart doet vermoeden. Buiten de steden zijn de wegen in Nieuw-Zeeland meestal tweerichtingsverkeer met één rijstrook per richting. De maximumsnelheid op deze wegen is binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom 100 kilometer per uur.
Is er aan uw kant van de weg een gele lijn getrokken? Dan mag u hier volgens de verkeersregels in Nieuw-Zeeland niet inhalen. Een andere verkeersregel in Nieuw-Zeeland is een klein rekensommetje. U moet namelijk de helft van uw snelheid omzetten in meters en die afstand op uw voorligger houden. Dus rijdt u 100 kilometer per uur, dan moet u 50 meter afstand houden.
Speciale verkeersregels voor Australië
Road trains en dieren die u bij schemer kunnen verrassen behoren tot het dagelijkse autorijden in Australië. Road trains zijn vrachtwagens met meerdere gekoppelde aanhangers, vaak een stuk of vier. Deze vrachtwagens mogen tot 100 kilometer per uur rijden en door het gewicht is het voor hen moeilijk snel te stoppen of uit te wijken. Een ongeschreven verkeersregel in Australië is dan ook: komt u een road train tegen, rijd dan zoveel mogelijk naar links en verminder uw snelheid. Wacht vervolgens tot de opwaaiende stof, die de road train veroorzaakt, gaat liggen om met goed zicht weer verder te kunnen rijden.
Vermijd het rijden bij schemer en in het donker. Dieren zoals kangoeroes, schapen en koeien gaan dan op zoek naar voedsel en steken zonder te kijken de weg over. Komt u dieren onderweg tegen? Verminder dan uw snelheid, dim de lichten en wacht rustig totdat ze weer weg zijn. Over snelheid gesproken: de maximumsnelheid in Australië is 50 of 60 kilometer per uur in de bebouwde kom en 100 of 130 kilometer per uur buiten de bebouwde kom.
Autorijden in de Outback in Australië
Rijden in de Outback ligt iets anders dan in de rest van Australië. Wij geven u graag een aantal noodzakelijke tips. Kies allereerst voor de juiste huurauto in Australië, zoals een 4WD. Onze reisspecialisten adviseren u hier graag over. Door de afstanden moet u ook rekening houden met het volgende:
- Neem voldoende water en eten mee, want restaurants en winkels komt u nauwelijks tegen. Denk hierbij aan voorraad voor drie dagen en zo’n vier liter drinkwater per persoon per dag.
- Heeft u pech? Blijf dan altijd in de buurt van uw auto. Het is makkelijker om een auto terug te vinden, dan een mens. Uw auto biedt ook nog eens bescherming tegen de zon.
- Wij raden u aan een reservewiel mee te nemen en vooraf te leren hoe u een band moet verwisselen. Onderweg komt u namelijk geen garage tegen.
- De benzinestations in de Outback van Australië liggen ver uit elkaar, dus zorg ervoor dat u tijdig tankt. Neem zelf ook voor de zekerheid een jerrycan mee.
- U kunt niet altijd gemakkelijk rijden in de Outback. Zo zijn de onverharde wegen in het regenseizoen ondergelopen met water en kunt u er niet rijden. Kijk daarom van te voren wat de beste reistijd voor Australië is.
Ontdek meer reisverhalen
Wij kunnen niet wachten om het reizen weer op te pakken. Dat grenzen open gaan en vliegtuigen weer opstijgen. Tot… lees meer
Voor Flying Dutchman Magazine, het kwartaaltijdschrift van KLM, stelden wij een reis naar Nieuw-Zeeland samen.… lees meer
Kom een stap dichterbij uw droomreis
Er is meer mogelijk dan u denkt!
Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.Contact
Ontwerp uw droomreis wanneer het u uitkomt: overdag of 's avonds, doordeweeks of in het weekend, bij ons op kantoor of bij u thuis. U kunt ons telefonisch bereiken tot 21:00 uur.